čtvrtek 19. července 2012

Rozmnožování

Narození nových mláďat může být nejkrásnějším okamžikem chovatele, ale také nemusí. Dříve než se rozhodnete pro odchov mláďat měli byste se nad mnoha věcmi zamyslet. V dnešní době se roztrhl pytel s chovnými stanicemi, hobby chovem a bohužel i s amatérskými chovy, které mnohdy ani pořádně neví základní informace. Dokážeme čelit takové nabídce na trhu a najít až šesti morčíkům ten pravý domov? Je lepší zajistit si zájemce už předem. Mnozí z nich čekání na morče nevydrží a nakonec si ho stejně pořídí odjinud, ale alespoň poznáte, kdo je vytrvalý a má zájem. Pokud máme zájemce, ověříme si, do jakých podmínek váš odchovanec půjde. Je lepší, když vám budoucí majitel vyfotí připravené bydlení, nebo vám napíše jaké má zkušenosti a záměry s morčákem. 





Nyní můžeme vybírat jedince k připuštění. Pokud nechováme morčata s PP a budoucí majitele chtějí morčátko na mazlíka nemusíme se dívat na standart (rozložení barev, kvalita srsti, zálomky, uši...). Vybereme pár, který se nám líbí, je 100% zdravý má výbornou povahu a jedinci jsou si nepříbuzní. Musíme se ale řídit některými z pravidel. Neměli bychom křížit krátkosrsté a dlouhosrsté plemena...Výsledkem jsou takoví polo...oškubánci. Dále bychom neměli křížit 2 dalmatiny, 2 šimly a 2 saténová morčata. Toto křížení by mohlo nést zdravotní následky!

Další důležitou podmínkou je věk a hmotnost samičky. Samička by měla svůj první porod absolvovat do 10 měsíce věku a to z důvodu, že ji po roce srůstají pánevní kosti a mláďata by se nemusela dostat na svět. Zároveň ale musí být starší 6 měsíců a její váha by měla přesáhnout hranici 500g. Nyní už může nastat páření. Samičku dáme do ubikace k samečkovi. Ze začátku musíme hlídat jestli se snesou a jsou si vzájemně sympatičtí. Sameček začne kolem samičky kroužit kroky waltzu, pohupovat se sem a tam a u toho vydávat bublavé zvuky. To ji právě nabaluje. Pokud mu samička utíká, nemá říji. Necháme je spolu nějaký čas bydlet. Samička má říji co 14 dní, proto (kdyby se to napoprvé nepovedlo) je spolu necháváme měsíc. Z počátku na samičce nepoznáte, že je březí. Březost trvá 63-72 dní a po dvou týdnech už se ji trochu zvětšuje bříško. Po jednom měsíci už lze nahmatat malinké a později také pěkně kopou. To je ideální čas oddělit od ní samečka, protože by ji zbytečně obtěžoval a po porodu by ji ihned nakryl, což je nežádoucí. Těsně před porodem můžeme dokonce i slyšet, jak v bříšku mimča cvakají zoubkama. Samička rodí poměrně rychle, v sedě, do porodu člověk zasahuje jen v případě komplikací (porod trvá déle než hodinu, samička hodně krvácí, už nemá sílu). V případě komplikací je nutnost okamžitý zásah veterináře.Mláďata se rodí osrstěná, vidí, chodí, zkoušejí dokonce přijímat dospěláckou stravu, ale jsou závislá na matčině mléce. Po čtyřech týdnech už můžou do nových domovů, pokud dosáhli váhy minimálně 250g.


Shrnutí:
1) Najdeme pro mláďata dobré domovy?
2) Jsou moje morčata vhodné k odchovu mláďat?
3) Jsem připravený i na možné komplikace při porodu a veterinární výdaje s nimi spojené?

Tak přeji mnoho štěstí :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat